Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Μετά τα ιατρεία, κλείνουν και τα σχολεία μας...

...και μάλιστα των πιο φτωχών γειτονιών του Δήμου, του Δενδροπόταμου και της Μενεμένης! 

Αυτοί που χάρισαν μέσα σε μια πενταετία 230δις ευρώ στους τραπεζίτες κι άλλα πόσα σε μεγαλεργολάβους κι εφοπλιστές, γίνονται λογιστές, μετρούν μαθητές κι αναζητούν τρόπους να διώξουν δασκάλους απ' τα σχολειά μας για να εξοικονομήσουν χρήματα για την πληρωμή του χρέους και τη "σωτηρία της εθνικής οικονομίας". Και στο γενικό πνεύμα όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και της πολιτικής που επιβάλουν  στη χώρα μας Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., τα χρήματα βρίσκονται από τη διάλυση υπηρεσιών που εξυπηρετούν κοινωνικά δικαιώματα. Χθες, μ' αλλά λόγια, μας κλείσαν τα ιατρεία, σήμερα θα μας (ξανα)κλείσουν σχολεία...
Νέος μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων-καταργήσεων και υποβαθμίσεων σχολείων ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από το υπουργείο (διάλυσης της) Παιδείας, μεταξύ των οποίων και δύο δημοτικών σχολείων του Δήμου μας: του 1ου Δ.Σ. Μενεμένης, που από 12θέσιο γίνεται 8θέσιο και του 3ου Δ.Σ. Μενεμένης που από 12θέσιο γίνεται 9θέσιο.
Και ναι μεν για το 1ο Δ.Σ. Μενεμένης η αιτιολόγηση του υπουργείου, ότι έτσι κι αλλιώς λειτουργεί ως 8θέσιο και το σχολικό κτίριο δεν έχει αίθουσες για να λειτουργήσει ως 12θέσιο, αγγίζει την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα όμως παραγράφει και τις ευθύνες του (τότε, το 2007) Δήμου Μενεμένης που κατασκεύασε κτίριο με 8 αίθουσες για να στεγάσει σχολείο με 12 τμήματα αλλά και την πιθανότητα να λειτουργήσει το σχολείο έστω και με 10 τμήματα (με κατάλληλες παρεμβάσεις στο κτίριο) απαντώντας έτσι και στο πρόβλημα των πολυπληθών τμημάτων των γύρω σχολείων. Και να ξεχνάμε ότι το πιο κοντινό δημοτ. σχολείο, το 6ο Δ.Σ. Μενεμένης, που θα μπορούσε να δεχτεί κάποια παιδιά της περιοχής, στεγάζεται στο πλέον ακατάλληλο και με τεράστιο κόστος ενοικιαζόμενο κτίριο των πρώην ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων "Γκρουζούδη", χωρίς να φαίνεται κάποια προοπτική άμεσης ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου.
Σε ό,τι αφορά όμως το 3ο Δ.Σ. Μενεμένης, το ένα δηλ. από τα δύο σχολεία του Δενδροποτάμου, η απόφαση του υπουργείου είναι μια καθαρά λογιστική πράξη που βλέπει μόνο αριθμούς μαθητών και όχι παιδιά και μάλιστα παιδιά στην πλειοψηφία τους Ρομά, με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι απόφαση ανθρώπων που καμιά σχέση δεν έχουν με την παιδαγωγική επιστήμη, πολύ δε περισσότερο με έννοιες όπως η αντιρατσιστική εκπαίδευση και η αντισταθμιστική αγωγή. Σε ένα σχολείο που χρειάζεται ειδικά προγράμματα και δράσεις ώστε να μπορέσουν να μορφωθούν όλα τα παιδιά (και, με παράλληλες δράσεις, όλη η τοπική κοινωνία που μαστίζεται από τον αναλφαβητισμό) και εκπαιδευτικοί που θα ασχοληθούν ιδιαίτερα με κάθε παιδί ώστε να το προσελκύσουν και να το κρατήσουν στο σχολείο, το υπουργείο και οι τοπικές υπηρεσίες του μειώνουν τον αριθμό των εκπαιδευτικών και των τμημάτων, αυξάνοντας έτσι και τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και των δύο σχολείων της περιοχής.
Και μπορεί οι τοπικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης (υπεύθυνες γιατί εισηγήθηκαν την υποβάθμιση και αυτών των σχολείων), κάτω από την πίεση των εκπαιδευτικών σωματείων της περιοχής, να δηλώνουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την εισήγησή τους για αναστολή υλοποίησης της απόφασης για ένα χρόνο αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η λήψη της απόφασης (που δημοσιεύτηκε ήδη σε Φ.Ε.Κ.) και όχι το πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί...
Το νέο κτίριο του 5ου Δ.Σ. Μενεμένης, στο Δενδροπόταμο
Το χειρότερο δε είναι ότι σ' αυτή την εγκληματική εκπαιδευτική πολιτική φαίνεται να υπάρχει και συνένοχος: η δημοτική αρχή Αμπελοκήπων-Μενεμένης που, όπως ακριβώς πριν 3 χρόνια, όταν υποβαθμιζόταν το Λύκειο Δενδροποτάμου σε Λυκειακές Τάξεις, δεν είπε λέξη έτσι και σήμερα δεν εκδήλωσε καμιά αντίδραση, καμιά διαφωνία. Αντίθετα τα σενάρια "λύσης" του προβλήματος σχολικής στέγης στο Δενδροπόταμο διαδέχονται το ένα το άλλο όπως και οι πιέσεις προς τα σχολεία και τις τοπικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης να τα αποδεχτούν. Από την αρχική πρόταση για παράταση της συστέγασης των δύο δημοτικών στο νέο κτίριο του 5ου Δ.Σ. και τη στέγαση Γυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων στο κτίριο του 3ου Δ.Σ. που θα παραδοθεί το Σεπτέμβρη μέχρι την παντελώς απαράδεκτη νέα πρόταση συστέγασης του 3ου Δ.Σ. με το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις μόλις παραδοθεί το νέο κτίριο, οι προτάσεις του Δήμου έχουν μια κοινή συνισταμένη: "προσωρινές λύσεις" μέχρι την κατασκευή νέου κτιρίου για το Γυμνάσιο-Λυκειακές τάξεις. Αυτό όμως που επιμελώς αποκρύπτεται από την πλευρά του Δήμου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου για το Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις και άρα οι όποιες προτάσεις του Δήμου είναι μια απάτη, στην οποία έρχεται να βοηθήσει και η μείωση των αναγκαίων αιθουσών για τη λειτουργία όλων των σχολείων της περιοχής με αυτή και την όποια άλλη υποβάθμιση (αφεθεί να) έρθει στο μέλλον. Κράτος και τοπικό κράτος σε αγαστή συνεργασία εφαρμόζουν τη μνημονιακή πολιτική: δύο αντί των τριών αναγκαίων σχολικών κτιρίων και υποβάθμιση αντί της αναβάθμισης των συνθηκών μόρφωσης των παιδιών του Δενδροποτάμου...

Πράγματι με πολύ ωραίο τρόπο εκφράζει η δημοτική αρχή τις ευχαριστίες της στους κατοίκους του Δενδροποτάμου για το 70% που με τους γνωστούς πια στο πανελλήνιο τρόπους υφάρπαξε στις πρόσφατες εκλογές στην περιοχή τους...
     
Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!
Όπως στο παρελθόν εκπαιδευτικοί γονείς και κάτοικοι του Δενδροποτάμου με τις κινητοποιήσεις μας σταματήσαμε τις όποιες αντιδραστικές αποφάσεις της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε την όποια βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης, έτσι και τώρα να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε:
*την απόσυρση της υπουργικής απόφασης για την υποβάθμιση των σχολείων μας
*την ανέγερση όλων των αναγκαίων σχολικών κτιρίων σε Δενδροπόταμο και Μενεμένη
*τη χορήγηση των αναγκαίων κονδυλίων και την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης, την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου στην περιοχή του Δενδροποτάμου

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Συνέλευση δημοτ. κίνησης "ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης"




Συνέλευση της δημοτικής κίνησης 

"ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης",

για 
τον απολογισμό της εκλογικής δουλειάς,
την εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων,
τον προγραμματισμό του επόμενου τριμήνου

το Σάββατο 31 Μάη, 6.30μ.μ., στο χώρο της Μορφωτικής Κίνησης Αμπελοκήπων (Κανάρη 4).

Θα ακολουθήσει συντροφικό γλέντι για τη δική μας νίκη στις εκλογές!

Η Συνέλευση και φυσικά το γλέντι είναι ανοιχτά σε κάθε φίλο της κίνησής μας και συνδημότη.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο μας

    
    Η δημοτική κίνηση "ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης", στην πρώτη της συμμετοχή σε δημοτικές εκλογές στο Δήμο μας, κατάφερε να συγκεντρώσει 643 ψήφους (2,92%) και να εκλέξει ένα δημοτικό σύμβουλο. Απέναντι σε μια "δεξιά παλιάς κοπής", που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο για να ξαναπάρει το δήμο (από την καταστροφή του προεκλογικού μας υλικού μέχρι τη συκοφαντία κι από τις υποσχέσεις σε άνεργους και φτωχούς για εργασία μέχρι τους πιο αθέμιτους τρόπους προσέγγισης των ψηφοφόρων) και την πληθώρα των υποψηφίων που στην πλειοψηφία τους δήλωναν ανεξάρτητοι αλλά και αντιμνημονιακοί (από τον καναπέ πιθανότατα...), το αποτέλεσμα αυτό θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα νέο σχήμα-ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
    Ευχαριστούμε όλους και όλες αυτούς που μας ψήφισαν και μας στήριξαν και δηλώνουμε ότι από τη νέα θέση που μας ορίσατε, δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τη μόνη υπόσχεση που δώσαμε: να γίνουμε μες στο Δημοτικό Συμβούλιο η φωνή όλων αυτών που δεν ακούγονται: των φτωχών, των ανέργων, των εργαζόμενων για 400 ευρώ, των χαμηλοσυνταξιούχων και των νέων, της κοινωνικής πλειοψηφίας, να αποκαλύψουμε όσα σε βάρος τους κάνει η τοπική εξουσία, να αναδείξουμε τα προβλήματα και κυρίως να συμβάλουμε στην αυτοοργάνωση των κατοίκων και την οργάνωση των αναγκαίων αγώνων, τοπικών και παλλαϊκών, αποφασιστικών και σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, που θα διεκδικήσουν και θα κερδίσουν το τοπικό και το γενικό, το μικρό και το μεγάλο.
    Θα αξιοποίησουμε τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός για να συμβάλλουμε στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που επέβαλαν κυβερνήσεις και Ε.Ε. με τα μνημόνια και τον "Καλλικράτη". 
    Μπροστά μας είναι οι μεγάλες μάχες. Και σ'αυτές, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα δηλώσουμε παρόντες κι αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους στη γειτονιά μας και τον τόπο μας!

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Δημοψήφισμα για το νερό: Τόση "Δημοκρατία" είχαμε να δούμε από την (προηγούμενη) ΧΟΥΝΤΑ!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης"

Το Δημοψήφισμα είναι ο πιο άδολος τρόπος έκφρασης της θέλησης ενός λαού κι όταν υπάρχουν τα κατάλληλα ερωτήματα μπορεί να γίνει όπλο της Δημοκρατίας. Είναι η υπέρβαση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και η αρχή διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας. Με την απαγόρευση του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του νερού που επέβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης (και κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους Δήμους και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.) η αστική τάξη έρχεται να σκοτώσει μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία εν τη γεννέση της. 
Και το ερώτημα είναι γιατί; Και μάλιστα γιατί τελευταία στιγμή, την παραμονή του δημοψηφίσματος;
Δεν φοβάται η κυβέρνηση το αποτέλεσμα, που λίγο ως πολύ είναι δεδομένο. Φοβάται την ίδια τη διαδικασία. Τρέμει και στην ιδέα και μόνο των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, τρέμει τις διαδικασίες τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει εκ των προτέρων. Αυτός ο πανικός έγινε ξεκάθαρος με τη μεθόδευση της απαγόρευσης την παραμονή του δημοψηφίσματος ώστε να μη δοθεί χρόνος να οργανωθούν μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στον αυταρχικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Σε μια κίνηση πανικού ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Μιχελάκης, ζητά έως και την αυτόφωρη σύλληψη των εθελοντών του δημοψηφίσματος.
Αυτή τη "Δημοκρατία" ...τους την χαρίζουμε. Να την χαίρονται! Ξέρουμε πολύ καλά ότι ζούμε μια χούντα και δεν περιμέναμε καμιά δημοκρατική ευαισθησία απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Άλλωστε το έχουν αποδείξει...
Ο αγώνας, όμως συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Το μαζικό κίνημα θα καταργήσει στην πράξη τον αυταρχισμό τους, στο δρόμο θα σπάσουμε το φόβο που προσπαθούν να μας περάσουν. Και στις κάλπες για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού θα ψηφίσουμε και τον αγώνα για το νερό ως δημόσιο αγαθό, για νερό φτηνό και καθαρό για όλο το λαό, θα συνεχίσουμε!

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ είναι το σύνθημά μας και έχει γίνει πλέον ο τρόπος ζωής μας. Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ένας από τους στόχους μας. Οι τελευταίες μικρές νίκες (επαναπρόσληψη απολυμένων καθαριστριών, ΕΡΑ Κρήτης) μας δείχνουν ότι δεν είναι τόσο δυνατοί όσο θέλουν να φαίνονται. Στην πραγματικότητα είναι αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τον συντεταγμένο λαό, και γι αυτό επιβάλουν τον αυταρχισμό τους. Στο εξής απλά θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με την ΑΝΥΠΑΚΟΗ του κόσμου. 
Τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα την ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ! Και θα την ξανακερδίσουμε με Αγώνες - Ρήξη - Ανατροπή!
¡VENCEREMOS!
¡VIVA EL PUEBLO!

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η γενιά μας μπροστά στην κάλπη της 18ης Μάη

Η πλατεία ήταν γεμάτη (;)


του Νίκου Πλέσσα-Αυγητίδη,
τυπογράφου, υποψήφιου δημοτ. συμβούλου της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ"




Η πλατεία ήταν γεμάτη
απ' το νόημα που 'χει κάτι απ' τις φωτιές
Δ.Σαββόπουλος-Στην συγκέντρωση της ΕΦΕΕ

            Έτυχε χθες Πέμπτη και παρακολούθησα από το εκλογικό περίπτερο της “ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ” μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του Λ. Κυρίζογλου στην πλατεία της Μενεμένης. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η πλατεία ήταν όντως (μισο)γεμάτη. Έλειπε σίγουρα  το “νοήμα που 'χει κάτι απ' τις φωτιές”. Για την ακρίβεια έλειπε οτιδήποτε θυμίζει νόημα.
            Κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις, μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα, έργα,έργα κι' άλλα έργα. Κουβέντα για μνημόνια, για  την φτώχεια και την εξαθλίωση, για τους  συνανθρώπους μας που ζουν χωρίς ρεύμα. Μεγάλα ευχαριστώ στην εκκλησία που συνδράμει να μην πεθάνουν από την πείνα οι “απόβλητοι” του Δήμου, κουβέντα για την ανεργία που αγγίζει εφιαλτικά ποσοστά, ειδικά στην νεολαία. Φυσικά και δεν αρμόζει σε έναν Δήμαρχο με τέτοιο έργο να ασχοληθεί με τέτοια μικροπράγματα. Η προεκλογική περίοδος είναι ιδανική για να μπουν τα προβλήματα κάτω απ' το χαλί και βλέπουμε μετά.
             Σταθμό του ΜΕΤΡΟ στην Μενεμένη υπόσχονταν κι ας έχουν παγώσει τα έργα του ΜΕΤΡΟ σε όλη την πόλη εδώ και χρόνια. Κι'ας πηδάει ο κόσμος από τα λεωφορεία γιατί δεν έχει να πληρώσει εισιτήριο. Οι έχοντες, που δεν θα πεθάνουν απ' την πείνα θα ζήσουν να το δουν κι αυτό.
            Έλειπε και κάτι άλλο χθες απ' την πλατεία (τους). Μέσα στο κοινό που παρακολουθούσε τον κ. Δήμαρχο να περιγράφει μια κατάσταση που απέχει έτη φωτός από την σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Δυτική Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε σχεδόν κανένας νέος άνθρωπος. Γιατί;
           
            Γιατί η γενιά μας, αυτή που την έχουν πετάξει στην ανεργία και την αβεβαιότητα δεν χωράει κ. Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα άδεια πουκάμισα των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Δεν μασάει από ρουσφέτια που υπόγεια τάζετε στον κόσμο. Γιατί το δικαίωμα στην δουλειά και στην ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν σκοπεύουμε να το παζαρέψουμε μαζί σας για μια ψήφο. Θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο, με τους αγώνες μας στον δρόμο. Συνένοχοι στον “φόνο” σας δεν θα γίνουμε, να είστε σίγουροι γι'αυτό. Πάμε παρακάτω.

            Ποιοί είμαστε λοιπόν  οι νέοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ; Γιατί σε μια εποχή που τα κυρίαρχα ΜΜΕ προβάλλουν την νεολαία ως γενιά του φραπέ και της μετανάστευσης στους “εργασιακούς παραδείσους” του εξωτερικού επιλέγουμε να δώσουμε ενεργά την στήριξή μας στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ και τον Ηλία Σμήλιο. Μήπως οι εκλογές αλλάζουν τα πράγματα; Και σε τελική ανάλυση τι έχουμε να κερδίσουμε απ' αυτό;

  • Είμαστε λοιπόν νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές και άνεργοι. Τι κι'αν έχουμε τελειώσει οι περισσότεροι πανεπιστήμια και σχολές, δουλεύουμε ελαστικά σε δουλειές του ποδαριού για να “βγάλουμε το μήνα”. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Γιατί δίνουμε την μάχη στους χώρους εργασίας μας, στις πρωτοβουλίες ανέργων για μας και για τους γύρω μας. Για εργασιακούς όρους που καλύπτουν τις ανάγκες και τα όνειρά μας. Για να μην πεταχτεί η γενιά μας στα σκουπίδια της ιστορίας αλλά να γίνει κινητήρια δύναμη Ανατροπής.

  • Και γιατί δεν φεύγουμε; (έχω ακούσει ότι στο εξωτερικό με το που φεύγεις μετανάστης από την Ελλάδα σε προσλαμβάνουν με μισθό “λευκή επιταγή” και προσωπικό jet )
           
Επειδή προφανώς δεν ισχύει τίποτα απ' όλα αυτά. Αλλά και για έναν πολύ σημαντικότερο λόγο.

Γιατί εδώ γεννηθήκαμε, σ' αυτές τις πλατείες μεγαλώσαμε, από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς που τώρα έχει κλείσει πήραμε τα πρώτα μας τσιγάρα, εδώ σπουδάσαμε και αυτήν την κοινωνία θ' αλλάξουμε. Δεν ανεχόμαστε πια την ανεργία, την κατάθλιψη, τις αυτοκτονίες και τις πόλεις φυλακές που μας έχουν επιβάλλει αυτοί και οι πολιτικές που υπηρετούν.

Επιλέγουμε οι πλατείες μας να είναι γεμάτες με παιδιά ντόπιων και μεταναστών και όχι ορμητήρια της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.
Θέλουμε τα πάρκα μας το βράδια να είναι γεμάτα κόσμο που συζητάει, οραματίζεται σχεδιάζει και κατοχυρώνει τον δημόσιο χώρο ως αυτό που είναι. Δημόσιος.  Το ίδιο και με τα στρατόπεδα. Στην πόλη που το ποσοστό πράσινου ανά κάτοικο είναι τόσο μικρό, κάνενας δημόσιος χώρος να μην ξεπουληθεί στο κεφάλαιο. Δεν χρειαζόμαστε mall κύριοι Δήμαρχοι, ελεύθερους χώρους χρειαζόμαστε, ελεύθερους για να χωράνε τα όνειρά μας. 
Δίνουμε την μάχη, να μην “συγχωνευτούν” (=κλείσουν) τα σχολεία στον Δήμο μας – να μην κλείσει το ΙΚΑ. Να έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε γιατρό και όλα τα παιδιά στο σχολείο. Παιδεία και υγεία είναι δημόσια αγαθά και δεν σηκώνουμε κουβέντα.
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ, να ζουν συμπολίτες μας χωρίς ρεύμα στον 21ο αιώνα. Για αυτό όπου μπορούμε επανασυνδέουμε κομμένα ρεύματα, με κίνδυνο και παράνομα. Γιατί για μας όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται αυτόματα καθήκον.

Και πάνω απ' όλα, δεν συμβιβαζόμαστε με τα 200€ το μήνα, την υποαπασχόληση, τα vouchers, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, το να ζούμε μέχρι τα 30 μας στο σπίτι των γονιών μας. Δεν σκύβουμε το κεφάλι και δεν τα μαζεύουμε για μια “καλύτερη ζωή” στο εξωτερικό.

Βάλτε το καλά στο μυαλό σας:
ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ
ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ  ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΤΕ


Σε αντίθεση λοιπόν με την χτεσινή πλατεία που δεν ήταν και τόσο γεμάτη τελικά, οι πλατείες της εποχής μας που έρχεται, θα είναι γεμάτες με κόσμο, νοήμα, με αγωνία, με την οργή για τις συνθήκες που μας καταδικάσατε να ζούμε, με την αποφαστικότητα για την ζωή που μας αξίζει. Με την σιγουριά που μας δίνει το δίκιο του αγώνα.

Για όλα τα παραπάνω και για όλους τους λόγους του κόσμου κατεβαίνουμε υποψήφιοι στις εκλογές με την ΑΝΥΠΑΚΟΗ. Μην μας μπερδεύετε λοιπόν με τους εκατοντάδες δημοτικούς συμβούλους που ζητιανεύουν την ψήφο σας. Εμείς παλεύουμε για την γενιά μας.

Στις 18 Μάη, κόψτους το γέλιο. Μην επιτρέψεις στον Σαμαρά να πανυγηρίσει. Μην ξεπουλήσεις την ψήφο σου.

Ας είναι η κάλπη της 18ης Μάη εφαλτήριο αγώνων, με κατακόκκινη ψήφο στην “ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων & της Μενεμένης” .

Μήπως ξέρετε την οδό Περικλέους στη Μενεμένη;



του Κώστα Σαββόγλου
υπάλληλος ΟΣΕ,
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ"


κ. Δήμαρχε,
Έτυχε χθες να σε ακούσω να μιλάς στους οπαδούς σου στην πλατεία της Μενεμένης. Λίγα πράγματα άκουσα, καθώς απλά περνούσα από εκεί για να πάρω υλικό από το εκλογικό περίπτερο της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ" και να πάω στις γειτονίες της Μενεμένης να μιλήσω με απλούς ανθρώπους της γειτονιάς σαν κι εμένα, χωρίς κουστούμια και λαμέ γραβάτες. Μα αυτό που άκουσα ενώ για λίγο με ενόχλησε, μ' έκανε στο τέλος να γελάσω.
 Υπάρχει ένας συνδυασμός, είπες περιγράφοντας την "ΑΝΥΠΑΚΟΉ", που μας κάνει κριτική για το στρατόπεδο κ.α. θέματα ενώ συγκροτήθηκε πριν 2 βδομάδες και οι υποψήφιοι του δεν ξέρουν ούτε τους δρόμους του Δήμου.
 Γέλασα λοιπόν. Όχι γιατί είμαι σίγουρος για το που βρίσκεται η οδός Περικλέους στη Μενεμένη (αν υπάρχει..) αλλά γιατί κατάλαβα το φόβο σου απέναντι στην κριτική που σου κάνουμε και όχι μόνο είναι σωστή αλλά και εκλογικά αποτελεσματική από ότι φαίνεται.
 Μίλησα μετά με κάποιους από τους συνυποψήφιους μου στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ, αυτούς τους λίγο πιο παλιούς, της δικής μου φουρνιάς. Στο τεστ που κάναμε, τους κεντρικούς τους δρόμους φάνηκε πως τους ξέραμε όλοι. Κάποιοι θυμούνται και σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν πριν αρκετά χρόνια σ' αυτούς τους δρόμους. Κανείς μας όμως δεν κατάφερε να θυμηθεί εσένα και τη συντριπτικότατη πλειοψηφία των μελών του ψηφοδελτίου σου στους τόσους και τόσους ωραίους αγώνες, τις δράσεις στους συλλόγους που είχαμε εμείς οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων τις τελευταίες δεκαετίες.
 Αυτό που μια συνυποψήφια μου μας θύμισε όμως είναι σίγουρο πως εσύ θέλεις να το ξεχάσεις. Στους Αμπελόκηπους σε γνωρίσαμε στις δημοτικές εκλογές του 1982, όταν σαν υποψήφιος σύμβουλος του Βασ. Κουσενίδη γυρνούσες στους δρόμους του Δήμου μαζί με καμιά δεκαπενταριά τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ (τους Κενταύρους και Ρέιντζερς, όπως τους λέγανε τότε) και όχι μόνο κολλούσατε την προσωπική σου αφίσα αλλά σχίζατε κι όλες τις άλλες και προσπαθούσατε να τρομοκρατήσετε κάθε σας αντίπαλο...
 "Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε", λέει ο λαός, κ. Δήμαρχε. Κι εσύ φαίνεται πως από παροιμίες τουλάχιστον ξέρεις...

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΛΟΥΚΕΤΑ: Σταθερή αξία (και) του ντόπιου success story, της ανάπτυξης...


της Ζωής Ρεβενάκη, 
καθηγήτριας Ιταλικών,
υποψήφιας δημοτικής συμβούλου της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ"









Πίσω απ' τη "βιτρίνα της λεζάντας", της φωταύγειας και της illustre προσωπολαγνείας στους προεκλογικούς καιρούς, υπάρχει και "χαρακώνει" ΚΑΙ αυτή η εικόνα του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.   








Ενός από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους, που για χρόνια υπήρξε το "εμπορικό καμάρι" των δυτικών συνοικιών! Σήμερα κυριαρχούν παντού λουκέτα: 75 κλειστά καταστήματα σε μια μόνο κεντρική οδό, τη Γ. Χαλκίδη, είναι ΠΟΛΛΑ!!! Όπως πολλές και οι συνέπειες, φτώχεια κι ανεργία, που αυτό έχει επιφέρει στα τοπικά νοικοκυριά, αφού η τοπική απασχόληση βασιζόταν πάντα στο εμπόριο και στην εργοστασιακή ή βιοτεχνική εργασία.















Παράλληλα μια εικόνα εγκατάλειψης, απόγνωσης, κατάθλιψης σε δρόμους, παιδικές χαρές, χώρους που έσφυζαν από ζωή κι ενέργεια και που σήμερα "σκουριάζουν" και συνυπάρχουν με το "γκρίζο" που μας επιβλήθηκε να ζούμε!!!





Για όποιον επικαλεστεί τη λαϊκή φράση τα παράπονα στο Δήμαρχο", απαντάμε πως ο κάθε δήμαρχος, αντιπροσωπεύοντας ένα μικρό κομμάτι μιας μεγαλύτερης κοινωνίας, αν θέλει πραγματικά να παράξει έργο κι όχι πάρεργο, θα πρέπει ν' αντιταχθεί στους υπαίτιους αυτής της κατάντιας. Θα πρέπει να δηλώσει ανυπακοή σ' ό,τι οπισθογυρίζει το μέλλον!

Θέλουμε όλους τους συνδημότες μας εργαζόμενους, υγιείς, δραστήριους κι ευτυχισμένους!

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ!







Ηλίας Σμήλιος και "ΑΝΥΠΑΚΟΗ" στην εφημ. "Δημοκρατία"

Από το "στρογγυλό τραπέζι" με τους υποψήφιους δημάρχους Αμπελοκήπων-Μενεμένης που δημοσιεύθηκε στην εφημ. "Δημοκρατία Βορείου Ελλάδος" την Πέμπτη 15 Μάη.


Αξίζει νομίζουμε να σημειώσουμε σε τίτλους το περιεχόμενο των προτεραιοτήτων κάθε υποψηφίου-συνδυασμού:
"Σχέσεις ειλικρίνιας κι εμπιστοσύνης" (Λάζ. Κυρίζογλου)
"Να επαναφέρουμε την αισιοδοξία" (Γιώρ. Κυριλίδης)
"Αρμοδιότητες σε όλους τους δημ. συμβούλους" (Γιώρ. Καζαντζίδης)
"Για μια βιώσιμη πόλη (και με ταυτότητα) (Παρ. Λαδάς)


'Η 
Όταν η (κοινωνική) πραγματικότητα δε μας βολεύει ...τόσο το χειρότερο γι αυτήν!





κλ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ο Ηλίας Σμήλιος και η "ΑΝΥΠΑΚΟΗ" στο seleo.gr

Tuesday, 13 May 2014 18:00
poreia (15)Δεν υπάρχει πορεία που να μην τον βλέπεις, να δίνει με πάθος το ρυθμό για τα συνθήματα των διαδηλωτών.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μενεμένης Ηλίας Σμήλιος μιλά στο seleo.gr για το περίγραμμα της υποψηφιότητας, για την ελπίδα που υπάρχει στο δρόμο, για την Χρυσή Αυγή και το ρόλο της αστυνομίας.
Ο κ. Σμήλιος έκανε λόγο για «αυταρχική αντιλαϊκή πολιτική» και πώς «μέσα από τους αγώνες να μην επιτρέψουμε να περάσει αυτή η πολιτική σε τοπικό επίπεδο» ενώ χαρακτήρισε ως βασικό στοιχείο την «οργάνωση του λαού να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν».
«Προφανώς υπάρχει ελπίδα και προφανώς είναι στο δρόμο» τονίζει προσθέτοντας «με τους αγώνες μας μπορούμε να κερδίσουμε μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας και τη γειτονιά μας». «Το ζητούμενο είναι ένα μαζικό, δυναμικό, αποφασιστικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα δώσει στην κοινωνική πλειοψηφία την ελπίδα ότι αυτή η πολιτική ανατρέπεται» αναφέρει.
Ο υποψήφιος δήμαρχος χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή ως «δολοφονική συμμορία», μίλησε για «κοινοβουλευτικό εκφασισμό». «Αυτό που διώκεται είναι το δικαίωμά σου να διεκδικείς Αυτόν τον φασισμό της Χρυσής Αυγής, είτε τον πολιτικό φασισμό της κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ πρέπει να τον σταματήσουμε και θα τον σταματήσουμε» ξεκαθαρίζει.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Να φέρουμε στην επιφάνεια τα ιδανικά ενός άλλου κόσμου!



του Παναγιώτη Κουδέρη
φυσικού
υποψ. δημοτικού συμβούλου της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ"





Στις 18 Μάη θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης» και επικεφαλής τον δάσκαλο Ηλία Σμήλιο.
Το «κάδρο» των φετινών εκλογών είναι ζωγραφισμένο από τη μία με τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στις ζωές όλων και από την άλλη με τις ηρωικές αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια. Οι κατευθύνσεις που ακολουθήθηκαν από τους κυβερνώντες για το ξεπέρασμα της κρίσης έχουν σκορπίσει την φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία.
Πριν από 4 σχεδόν χρόνια, λοιπόν, μας κάλεσαν να σφίξουμε το ζωνάρι μας για να γίνει ένα νοικοκύρεμα των χρεών του κράτους (ένα χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν) με αντίτιμο την ριζική αλλαγή του βιοτικού μας επίπεδου προς το χειρότερο. Μέσα σε λίγους μήνες, εφόσον το δημοσιονομικό χρέος διογκωνόταν παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, ξανά -καλεστήκαμε να σφίξουμε το ζωνάρι μας κάτω από την απειλή της ενδεχόμενης χρεωκοπίας της χώρας μας. Δεν κατάφερε να βοηθήσει όμως ούτε αυτή η θυσία μας. Μήπως γιατί τα μέτρα τελικά που ψηφιζόντουσαν δεν αποσκοπούσαν στην βοήθεια των λαϊκών νοικοκυριών; Παρά την αποτυχημένη συνταγή καλεστήκαμε και τρίτη και τέταρτη φορά να σφίξουμε το ζωνάρι μας και να δημιουργήσουμε και νέες τρύπες για να αποφευχθούν, όπως μας είπαν, τα χειρότερα και να μπει επιτέλους το κράτος σε καθεστώς ανάπτυξης.
Αποτελέσματα όλης αυτής της αφήγησης είναι η Ελλάδα να μην έχει βγει ακόμα από το γύψο των μνημονίων και η ψαλίδα του χρέους να μεγαλώνει συνεχώς, να αυξάνεται η ανεργία και στους νέους να αγγίζει το 60%, στρατιές επιστημόνων και όχι μόνο να μεταναστεύουν για ένα καλύτερο αύριο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες να ιδιωτικοποιούνται.
Απέναντι σ αυτές τις εικόνες, που βλέπουμε καθημερινά και στο δήμο μας, θέλουμε να προτάξουμε έναν άλλο δρόμο. Για ένα δήμο που θα προστατεύει την λαϊκή οικογένεια από τις κατασχέσεις σπιτιών, από το κόψιμο ρεύματος και νερού, από την φοροληστεία  και τα δημοτικά τέλη. Για ένα δήμο που θα πολεμήσει την ανεργία και θα πάρει μέτρα στήριξης για όλους τους ανέργους. Για ένα δήμο που θα προστατεύει τους εργαζόμενους του, που δε θα υπογράφει  καμία απόλυση ή ανακύκλωση εργαζομένων με μισθούς πείνας, αλλά θα διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς. Για ένα δήμο που θα γίνεται εμπεριστατωμένη και ορθολογική κατανομή του προϋπολογισμού του με στόχο την κάλυψη των βασικών αναγκών κόντρα στα φαγοπότια των προηγούμενων ετών. Για ένα δήμο που δεν θα ξεπουλήσει καμία δημόσια περιουσία, όπως το στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου», αλλά θα αξιοποιήσει κάθε χώρο προς όφελος των δημοτών. Για ένα δήμο με δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Για ένα δήμο που θα ορίζεται και θα αποφασίζει με όργανα λαϊκής συμμετοχής μακριά από τα “δημαρχοκεντρικά” μοντέλα που έχουμε ζήσει.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να σφίγγουμε το ζωνάρι και απέναντι στο μαύρο που έχουν ρίξει στις ζωές μας, στα όνειρα μας και στις ελπίδες μας, να φέρουμε στην επιφάνεια τα ιδανικά ενός νέου κόσμου.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

"ΓΙΟΡΤΗ ΑΥΠΑΚΟΗΣ": Έτσι όπως θα 'πρεπε να συζητάμε για τη ζωή μας!





Ιδιαίτερα επιτυχημένη η "ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ" που διοργανώθηκε το Σάββατο 10 του Μάη από τη Δημοτική Κίνηση "ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης"













Χωρίς μεγάλα λόγια κι υποσχέσεις, μόνο δεσμεύσεις να συνεχίσουμε, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας κόντρα σ' αυτή την πολιτική που σε μια απάνθρωπη ζωή μας έχει καταδικάσει...


Με ομιλίες από δυο ανθρώπους της δουλειάς, γνωστές φιγούρες κάθε εργατικού και λαϊκού αγώνα αυτής της πόλης, τον Επταλοφίτη δάσκαλο Ηλία Σμήλιο, υποψήφιο δήμαρχο με την "ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης" και τον (επίσης) δάσκαλο Θανάση Αγαπητό, υποψήφιο περιφερειάρχη με την "ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά" και συντονίστρια τη φοιτήτρια ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, υποψήφια δημοτική σύμβουλο Αμπελοκήπων με την "ΑΝΥΠΑΚΟΗ", σε μια συζήτηση που παρακολούθησε πλήθος κόσμου...







Με παρεμβάσεις από τον φυσικό Παναγιώτη Κουδέρη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων με την "ΑΝΥΠΑΚΟΗ", τον μαθητή από το Δενδροπόταμο Ηλία Γιουβανίδη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Μενεμένης με την "ΑΝΥΠΑΚΟΗ" (τον νεαρότερο υποψήφιο στο Δήμο μας) και το μηχανικό Δημήτρη Σταμάκο, υποφήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσ/νίκης με την  "ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντ. Μακεδονία"...








Με προβολή του νέου πολύ καλού ντοκυμαντέρ του Νίκου Χατζηστεφάνου, "ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε."...











Με όμορφη μουσική, λαϊκό και πολιτικό τραγούδι και γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες...





















Με ενημερωτικά περίπτερα για τις θέσεις και το πρόγραμμα της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ" και έκθεση φωτογραφίας από "το έργο τους" στο Δήμο μας, που επιμελήθηκαν οι υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ" Ζωή Ρεβενάκη, καθηγήτρια ιταλικών και Δήμητρα Σωτηριαδου, σπουδάστρια και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της "ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κ. Μακεδ." Αντώνης Χρυσός, δάσκαλος...


Κι όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, σε έναν όμορφα διακοσμημένο χώρο που με προσωπική δουλειά έφτιαξαν τα μέλη της δημοτικής μας κίνησης...




Έτσι απλά γιατί σ' εμάς ποτέ δεν άρεσαν "οι λόγοι απ' τα μπαλκόνια", πάντα ζητάμε η ζωή όλων μας να γίνει μια γιορτή!












Πρώτο βήμα γι αυτό η ΑΝΥΠΑΚΟΗ κι απαραίτητο συμπλήρωμά της ο ΑΓΩΝΑΣ, η ΡΗΞΗ κι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Θα την αλλάξουμε τη ζωή!


















Τα κατοικίδια δίπλα μας, συντροφιά και όχι κίνδυνος!




 
της Άννας-Μαρίας Ιατρού,
φοιτήτριας κτηνιατρικής Α.Π.Θ.,
υποψήφιας δημοτικής συμβούλου της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ"




Υπάρχει ένα ρητό που λέει «Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα αδέσποτα ζώα της». Τα αδέσποτα και η διαχείρισή τους όμως, δεν είναι ζήτημα πολιτισμού, ούτε φιλοζωίας, αλλά ζήτημα πολιτικής. Βάσει νομοθεσίας αρμόδιοι για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι οι δήμοι και τα φιλοζωικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και σε συνεργασία με το δήμο. Παρ’ όλα αυτά, πλέον όλο και περισσότεροι δήμοι, λόγω μειωμένης χρηματοδότησης, πετσοκόβουν τα έξοδά τους, κλείνοντας τα καταφύγια και πετώντας στο δρόμο τα αδέσποτα ζώα. Η περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων ζώων δεν αφορά μόνο την ευζωία τους αλλά και την δημόσια υγεία. Σε μια εποχή που εκτός των άλλων επανέρχονται σιγά-σιγά και ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί και η λύσσα φαίνεται να αποτελεί ξανά κίνδυνο για την υγεία μας επιβάλλεται να μεριμνήσει ο δήμος για τους αναγκαίους ελέγχους.
Τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάνω από 15 κρούσματα λύσσας με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης των πολιτών, η λύση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική. Μόνο με αρμόδιο Δημόσιο φορέα ή φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με το Δήμο μπορεί να διασφαλιστεί τόσο η ποιότητα ζωής των ζώων όσο και η Δημόσια Υγεία.
H ίδια κατάσταση επικρατεί και στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Βλέποντας τα φιλοζωικά σωματεία να είναι σχεδόν κλειστά, πρέπει να πάρουμε θέση και να απαιτήσουμε να ανοίξει ξανά το καταφύγιο αδέσποτων ζώων (κι ένας μικρός χώρος του στρατοπέδου "Μ. Αλεξάνδρου μπορεί να διατεθεί γι αυτό) και να αρχίσει πρόγραμμα ελέγχου και στειρώσεων, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας του δήμου με τις κλινικές ζώων συντροφιάς του ΑΠΘ. Τα αδέσποτα ζώα επηρεάζουν τη δημόσια υγεία και οφείλουμε να προστατέψουμε τα ίδια και τους εαυτούς μας, ώστε να μην τα βλέπουμε σαν βάρος αλλά σαν συντροφιά...