Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Συζήτηση για τους πλειστηριασμούς και τα δημοτικά τέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπ/πων-Μενεμένης (Δευτέρα 31/10, 8μ.μ.)

Τη Δευτέρα 31 του Οκτώβρη, στις 8μ.μ., στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, συζητούνται μεταξύ άλλων και δυο θέματα που θεωρούμε ότι ιδιαίτερη αξία έχουν για όλους μας. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε παρόντες στη συνεδρίαση, να πάρουμε θέση και να συνδράμουμε (ή να επιβάλουμε) αποφάσεις προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας να βγουν.

  • έκδοση ψηφίσματος για το ζήτημα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκής κατοικίας και περιουσίας (βλ. http://anipakoi.blogspot.gr/2016/10/blog-post_23.html )
  • το ζήτημα των δημοτικών τελών και η ανάγκη περιορισμού τους, σε μια κατεύθυνση ελάφρυνσης της βαριά χτυπημένης από την κρίση κοινωνικής πλειοψηφίας του Δήμου από φόρους, τέλη και χαράτσια.
Δημοσιεύουμε παρακάτω την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης

ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ

Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού  Συμβουλίου τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και ώρα 20:00

Θέμα 1ο: 27η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού.

Θέμα 2ο: Αποδοχή ποσού ύψους 469.158,16€ από το ΥΠΕΣ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου μας. 28η Αναμόρφωση προϋπολογισμού.

Θέμα 3ο: Έγκριση-Καθορισμός ανταποδοτικών τελών έτους 2017.

Θέμα 4ο:Καθορισμός τελών χρήσης κοινοχρήστου χώρου έτους 2017

Θέμα 5ο: Παράταση ισχύος της ΑΔΣ330/2015, όπως τροποποιήθηκε με την ΑΔΣ68/2016(Καθορισμός ΤΑΠ)και για το έτος 2017.

Θέμα 6ο: Παράταση ισχύος της απόφασης 332/2015(Καθορισμός τελών διαφήμισης) και για το έτος 2017.

Θέμα 7ο: Καθορισμός τρόπου καταβολής Τελών Χρήσης Κοινοχρήστου Χώρου.

Θέμα 8ο: «Έγκριση διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάθεση των υπηρεσιών: «Διαχείρισης ογκωδών απορριμμάτων & μπαζοαπορριμμάτων», με αριθ. μελ. 110/16.

Θέμα 9ο: Έγκριση συγκρότησης επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής σύμφωνα με το άρθρο 221 του Ν. 4412/16 για την σύμβαση «Διαχείρισης ογκωδών απορριμμάτων & μπαζοαπορριμμάτων», με αριθ. μελ. 110/16.

Θέμα 10ο: Κανονισμός λειτουργίας κλειστών και ανοικτών αθλητικών χώρων-γυμναστηρίων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Θέμα 11ο: Αποδοχή της απόφασης ένταξης της συγχρηματοδοτούμενης πράξης με τίτλο: «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ», του Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ (κωδικός πρόσκλησης 024.9iv) και συγκρότηση της επιτροπής διαχείρισης για τη λειτουργία της.     

Θέμα 12ο: Αποδοχή και έγκριση υλοποίησης της εγκεκριμένης πράξης με τίτλο: «IMPACT on ESL» - (Πρόληψη της Πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας URBACT III - 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση δικτύων υλοποίησης δράσεων -.

Θέμα 13ο: «Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια γάλακτος για το προσωπικό που θα προσληφθεί στον Δήμο μας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας».

Θέμα 14ο: Έγκριση συγκρότησης επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής σύμφωνα με το άρθρο 221 του Ν. 4412/16 για την σύμβαση «Προμήθεια ελαστικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου», με αριθ. μελ. 88/16.

Θέμα 15ο:Παραχώρηση του με αρ.98 αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας Υπουργείου   Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Οριστικής Διανομής 1959÷1962 (Ο.Δ.),αγροκτήματος Μενεμένης στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης της Δ.Κ. Μενεμένης.

Θέμα 16ο: Συζήτηση και πρόταση ψηφίσματος για τους πλειστηριασμούς.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

"ΑΝΥΠΑΚΟΗ": Να πάρει θέση το Δημοτ. Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης για τους πλειστηριασμούς

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στις 19 του Οκτώβρη, θέσαμε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση το ζήτημα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε τη συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση (31/10) του θέματος, κατά την οποία να υπάρξει ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής για τις όποιες περιπτώσεις ο Δήμος μας προχώρησε σε διαδικασίες κατασχέσεων λόγω χρεών προς αυτόν και ταυτόχρονα την έκδοση ψηφίσματος του Δημοτ. Συμβουλίου για το θέμα των πλειστηριασμών από τράπεζες και κράτος.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα που καταθέσαμε (και παραθέτουμε πιο κάτω) μπορεί να μην απηχεί το σύνολο των θέσεων της παράταξής μας, αλλά εκφράζει τους προβληματισμούς και τα αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας του Δήμου μας και με την έννοια αυτή πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτό. Είναι δε πολύ σημαντικό αυτό το κίνημα ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας να ενισχυθεί και με τέτοιες ενέργειες.

Καλούμε λοιπόν τους συνδημότες μας τη Δευτέρα 31 του Οκτώβρη, στις 8μ.μ., στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης να στηρίξουμε την υπερψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.


ΠΡΟΤΑΣΗ
ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ του Δημοτικού Συμβουλίου για τους πλειστηριασμούς
Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης που κατοικείται κυρίως από φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει χτυπηθεί πολύ έντονα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κατά τα οποία χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους ή είδαν το μισθό ή τη σύνταξή τους να περικόπτεται δραματικά ή αναγκάστηκαν να κλείσουν το κατάστημα και τη μικρή επιχείρησή τους πνιγμένοι στα χρέη. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν και το σπίτι τους ή ό,τι τους απέμεινε από τη μικρή περιουσία τους, λόγω της θεσμοθετημένης πολιτικής στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  • ·        καταδικάζει την πολιτική αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τράπεζες και κράτος, που αφορά και εκατοντάδες κατοίκους του Δήμου μας, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και μικρομαγαζάτορες-επαγγελματίες
  • ·    ζητά την κατάργηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και τη θεσμοθέτηση μέτρων πραγματικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, η διαγραφή χρεών των άνεργων και ευπαθών ομάδων και η ελάφρυνση όλων των νοικοκυριών με περικοπή του χρέους ανάλογη με την περικοπή του εισοδήματος
  •          δηλώνει τη συμπαράσταση-συμπαράταξή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και συλλογικοτήτων του Δήμου και της πόλης μας ενάντια στους πλειστηριασμούς

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Θεσ/νίκη-20 Οκτ 16: Αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες


Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Συλλογικότητες, Αντιφασιστικές – Αντιρατσιστικές Πρωτοβουλίες, Συντονισμοί, Οργανώσεις, Κινήσεις

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ – ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ  – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 20/10,  6.00 μ.μ., ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

       Νέα δραματική κλιμάκωση των πολέμων εξελίσσεται με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και καταστροφή ολόκληρων πόλεων και υποδομών στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των χωρών και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων παίρνουν επικίνδυνη τροπή και φαίνεται να μην έχουν τέλος. Αποτέλεσμα νέα δεινά σε βάρος όλων των λαών.
Οι πρόσφυγες, που ξεριζώνονται από τις χώρες τους εξαιτίας των πολέμων, αυξάνονται και η  τραγωδία τους συνεχίζεται στις χώρες που αναζητούν προστασία και στη διαδρομή τους. Νέοι κίνδυνοι για τη ζωή τους στα ναυάγια, εκμετάλλευση, μη αναγνώριση του δικαιώματος στο άσυλο, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε., όχι μόνο πρωτοστατούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την υποδαύλιση των εμφύλιων σπαραγμών, αλλά αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως απειλή. Καταστρατηγούν τις διεθνείς συνθήκες, που οι ίδιοι έχουν υπογράψει, για την προστασία των θυμάτων πολέμου, των διώξεων της φτώχειας. Σφραγίζουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες με πολεμικά πλοία, ευρωσυνοριοφυλακές και φράκτες, την ίδια ώρα που τα έχουν καταργήσει για τις πολυεθνικές, τις τράπεζες και τα εμπορεύματα. Εκτρέφουν σκοταδιστικές, φασιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις, ασκούν ξενοφοβικές και ρατσιστικές πολιτικές.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Για να μην αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς...

   Δημοσιεύουμε παρακάτω τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, αφού πρώτα τονίσουμε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα συμμετοχής των πολιτών σ' αυτήν, τη διατύπωση γνώμης και την απαίτηση οι όποιες αποφάσεις του να εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία και να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Γιατί η ανάθεση είτε στη δημοτική αρχή (ερήμην μας) ν' αποφασίζει και διοικεί είτε στην αντιπολίτευση να την ελέγχει (αν, όποτε και για όποιο θέμα το κάνει...) τίποτα θετικό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων μας δεν έχει να φέρει.
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα δυο στιγμιότυπα από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19/9). Το πρώτο αφορά στη συζήτηση του τιμοκαταλόγου των διδάκτρων για τα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του Δήμου. Και ναι μεν ως "ΑΝΥΠΑΚΟΗ" (όπως και άλλη παράταξη) αντιτάξαμε στη θέση της δημοτικής αρχής ότι "όλα είναι καλά, αφού δεν αυξάνονται οι τιμές", την άποψη ότι το ζητούμενο δεν είναι αν και πόσο αυξήθηκαν οι τιμές αλλά η αδυναμία πολλών οικογενειών να ανταπεξέλθουν σ' αυτές τιμές και το δικαίωμα όλων των παιδιών και των κατοίκων του Δήμου στη δωρεάν παροχή πολιτιστικών και αθλητικών υπηρεσιών. Ότι όμως κι αν λέγαμε δεν είχε καμιά απολύτως αξία, αφού (πέραν του ότι η δημοτική αρχή, ελέω "Καλλικράτη", έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της ό,τι θέλει) χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό στις νομότυπες διαδικασίες είχαν ήδη τυπώσει και μας παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν αυτό αποφασίσει, τον τιμοκατάλογο που διανέμεται στους ενδιαφερόμενους....
Στιγμιότυπο δεύτερο κατά τη συζήτηση της νέας χωροθέτησης ναού που πρόκειται να ανεγερθεί στην περιοχή Καζαντζάκη της Μενεμένης. Κι αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν τίθενται τα πολλά και πραγματικά προβλήματα της περιοχής Καζαντζάκη, όπως για παράδειγμα η ασφαλής πρόσβαση των κατοίκων της στο κέντρο της Μενεμένης, κανένα νόημα δεν έχει και η συζήτηση όσων τίθενται στη διαδικασία. Έτσι λοιπόν πληροφορηθήκαμε από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας ότι ήδη έχει συζητηθεί και συναποφασιστεί με τη μητρόπολη η κατασκευή ενός δυσανάλογα με τις ανάγκες μεγάλου ναού επί της οδού Μοναστηρίου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό-υποβάθμιση του πάρκου-χώρου πράσινου που θα δημιουργούνταν στο ίδιο οικόπεδο... Και "από σπόντα" στο ίδιο θέμα ακούσαμε για τις (ερήμην και πάλι των κατοίκων) αποφάσεις της δημοτικής αρχής για κατασκευή ενός ακόμη ναού στο πρώην στρατόπεδο "Μ. Αλεξάνδρου", με ύψος 17μ. και στα καμπαναριά 25μ.!!!

Τόση "δημοκρατία" και "σεβασμός" στις διαδικασίες" μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών σπάει...


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ       

Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού  Συμβουλίου την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, 8.00μ.μ.  

Θέμα 1ο:. «Παρουσίαση της μελέτης: Αξιολόγηση της υποβάθμισης του εδάφους και στρατηγικές αποκατάστασης για τον αειφόρο σχεδιασμό χρήσεων γης στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου Terra med». 

Θέμα 2ο: «ΟΑΣΘ-Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων». Συζήτηση-λήψη απόφασης-ψήφισμα.

Θέμα 3ο: «ΕΥΑΘ –Ιδιωτικοποίηση-Υπερταμείο». Συζήτηση-λήψη απόφασης-ψήφισμα.

Θέμα 4ο: Παράταση της υπ’αριθμ.113/2016 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Έγκριση κίνησης μια φορά την εβδομάδα ενός απορριμματοφόρου του δήμου μας για αποκομιδή απορριμμάτων από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Διαβατών.

Θέμα 5ο: Εξέταση ενστάσεων της Πολεοδομικής Μελέτης Αναθεώρησης σε εφαρμογή του ΓΠΣ (φεκ 73/τ.ΑΑΠ/22-04-2016) της Δ.Κ. Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Θέμα 6ο: Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος 2016.

Θέμα 7ο: Ορισμός μελών επιτροπής ορισμού φυσικού εδάφους έργων 2016- 2017.

Θέμα 8ο: Αλλαγή μέλους επιτροπής παρακολούθησης προγραμματικής σύμβασης
 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) και Δήμου για την εκτέλεση του έργου
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ- ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ» αρ. μελ. 64/2014

Θέμα 9ο: Έγκριση του 3ου Ανακεφαλαιωτικού- Τακτοποιητικού πίνακα του έργου ‘’Ανάπλαση-αναβάθμιση ζώνης πρασίνου ,άθλησης και αναψυχής κατά μήκος της Λεωφόρου Δεν/μου’’ αρ.μελ.50/2012 προϋπολογισμός έργου 3.500.000,00€.

Θέμα 10ο: Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής – Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Διευθέτηση χώρων στάθμευσης οδών Υπολοχαγού Αγγελάκη & Έλλης Αλεξίου».
Αρ.μελ.59.1/2013 Προϋπολογισμός 25.301,00€.

Θέμα 11ο:24η Αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016.

Θέμα 12ο: Ακύρωση διαγωνισμού για την ανάθεση των υπηρεσιών «Καθαριότητας κτιρίων του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης»

Θέμα 13ο:. Διαγραφή οφειλής από Χρηματικούς Καταλόγους λόγω του ότι δεν του ανήκει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Θέμα 14ο: Καταβολή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος από ΕΕΤΗΔΕ 2011 και 2012.

Θέμα 15ο: Έγκριση μετάβασης Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου μας στο Βόλο την 17-18/10/2016 σε Συνέδριο ΚΕΔΕ